LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Διοικητικές ενοχλήσεις και πολιτικές διακρίσεων εις βάρος της Μειονότητας (IV): Η διαμάχη του Ευλάλου30 Temmuz 2019

Κάνοντας αναφορά σε εκποιήσεις είτε μικρής είτε μεγαλύτερης ιδιοκτησίας γης που ανήκε σε μέλη της Μειονότητας θα ήταν παράλειψη να μην γίνει λόγος για την διαμάχη του Ευλάλου η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το Εύλαλο είναι ένα χωριό της Ξάνθης. Εκεί λοιπόν διοργανώθηκε η πρώτη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας της Μειονότητας με αφορμή την εκποίηση συνολικής έκτασης 2.300 στρεμμάτων που ανήκε σε οικογένειες της περιοχής. Οι εκτάσεις αξιοποιούνταν είτε ως καλλιεργήσιμες είτε ως βοσκοτόπια. Η χρήση τους δηλαδή ήταν είτε κτηνοτροφική είτε αγροτική.

Οι αρχές φαίνεται ότι είχαν βάλει στο μάτι την συγκεκριμένη έκταση διότι υπήρξαν κάποιες απόπειρες να περάσει σε κρατικά χέρια νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα. Στα τέλη του 1981 κοινοποιήθηκε στους κατοίκους απόφαση ότι η έκταση των 2.300 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί ως δημόσια και κατ’ επέκταση, έπρεπε να αποδοθεί στο κράτος.

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Το δικαστήριο δικαίωσε την πολιτεία. Αμέσως μετά, μία ισχυρή για τα μεγέθη της περιοχής αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη από 50-60 άντρες, μετέβησαν στην περιοχή εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να υπογράψουν ένα επίσημο έγγραφο το οποίο τους απαγόρευε ουσιαστικά να μεταβούν στα χωράφια τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μειονότητας και ακολούθησαν συσκέψεις για να αποφασίσουν τον τρόπο διαμαρτυρίας. Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης οι οποίες έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης. Στην ιστορική πορεία της Μειονότητας, αυτές οι συγκεντρώσεις για την υπόθεση του Ευλάλου ήταν οι πρώτες μεγάλης έκτασης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Αντιπροσωπεία της Μειονότητας μετέβη στην Αθήνα. Εκεί πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και εν συνεχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να δοθεί πρακτική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Κυριάρχησε για μία ακόμα φορά η γενική τάση να γίνεται η Μειονότητα μπαλάκι ανάμεσα σε κρατικές και τοπικές αρχές, προκαλώντας σύγχυση, κερδίζοντας χρόνο εις βάρος της πολιτείας και διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καψής στο Υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στον Νομάρχη με τον ισχυρισμό ότι είναι δική του δικαιοδοσία. Στην επιστροφή φυσικά ο Νομάρχης παρέμεινε σταθερός στη θέση του ότι η έκταση είναι δημόσια και δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι η εποχή που στην υπόθεση του Ευλάλου προστίθενται νέες εκποιήσεις γης, όπως στην περιοχή του Γιακά στην Κομοτηνή για την κατασκευή της πανεπιστημιούπολης.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν στο μεταξύ τις διαμαρτυρίες. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Σταθμός στην υπόθεση θεωρείται η απόφαση του δικαστηρίου του Μαρτίου 1983 να ακυρώσει την αναγκαστική έξωση των θιγόμενων αγροτοκτηνοτρόφων από τις εκτάσεις γης με το αιτιολογικό ότι τα επίσημα έγγραφα δεν διευκρίνιζαν με σαφήνεια τα όρια της αμφιλεγόμενης περιοχής.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρξαν προσπάθειες να οικειοποιηθούν τμήματα της συγκεκριμένης γης ντόπιοι Έλληνες. Το 1988 υπήρξαν εντάσεις μεταξύ ντόπιων Τούρκων και Ελλήνων με αντικείμενο τις επίμαχες εκτάσεις γης. Παρόλα αυτά για μια ακόμα φορά οι ιδιοκτήτες πέτυχαν και διατήρησαν την κυριότητα των εκτάσεών τους και έκτοτε, δεν υπήρξε νέα ένταση στην περιοχή με αντικείμενο το σύνολο ή μέρος των 2.300 στεμμάτων.

Η υπόθεση του Ευλάλου δημιούργησε ένα προηγούμενο σχετικά με νέες μορφές κινητοποιήσεων και διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της Μειονότητας σε μία περίοδο που η περιοχή έμοιαζε με καζάνι που βράζει.

Μπορεί να αναφερθήκαμε εκτενώς σε περιπτώσεις εκποιήσεων γης μαζικού χαρακτήρα, παρόλα αυτά υπήρξαν εκτάσεις γης και ιδιοκτησίες ατομικές που περιήλθαν στα χέρια του κράτους με εξίσου τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις στις ζωές των ιδιοκτητών τους.

Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν εκτάσεις που οικειοποιήθηκαν από την πολιτεία στο πλαίσιο εφαρμογής του Μεταξικού νόμου 1366 του 1938 («Δικαιοπραξίες επ’ ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές») αυθαίρετα και χωρίς αιτιολογία. Συνήθως αφορούν περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν για κάποιο διάστημα από τις εστίες τους με αποτέλεσμα την απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων. Σε υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης προς τους συνέδρους του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διαβάζουμε ότι βάσει του νόμου του 1938 «κάθε αίτηση που υποβάλλεται από κάποιο άτομο της Μειονότητας στην αρμόδια επιτροπή κάθε Νομαρχίας του παραπάνω νόμου για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου, τίθεται στο αρχείο, χωρίς καν να δίδεται στον αιτούντα καμία απάντηση για την άρνηση αυτής της ικανοποιήσεως του αιτήματός του».

Η ιδιοκτησία ωστόσο επλήγη και με άλλους τρόπους. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο για ένα μέλος της Μειονότητας να αποσπάσει μία άδεια οικοδόμησης ή άδεια ανακαίνισης ή για τεχνικές εργασίες εντός της οικίας. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαναγκάζεται ο πληθυσμός να διαβιεί σε παλιά, ανθυγιεινά και ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιοι προσέφυγαν στην λύση ανέγερσης αυθαιρέτων.

Συναφές είναι και το πρόβλημα απουσίας τίτλων ιδιοκτησίας, απόρροια και των παραπάνω πολιτικών. Η παντελής έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στο σύνολο σχεδόν του ορεινού όγκου της Ροδόπης προκάλεσε μία αλληλουχία προβλημάτων που επηρέασαν την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, δημιουργήθηκαν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης κυριότητας εκτάσεων που χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφεία ή και για άλλες χρήσεις.

Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζεται και στα αστικά κέντρα της Θράκης, ενώ αυτά τα ζητήματα αποτελούν τροχοπέδη για κάθε έννοια περαιτέρω εξέλιξης και ανάπτυξης.

Είναι προβλήματα που κληρονόμησε η Μειονότητα και τα βρίσκει μπροστά της ως εμπόδια στη διεκπεραίωση ακόμα και σχετικά απλών και εύκολων υποθέσεων.
IdealSakburDiğer HaberlerAB’den Yunanistan'a 2,7 milyar euroluk mali destekABD ve Yunanistan'dan kapsamlı iş birliği anlaşmasıPompeo'nun Yunanistan ziyareti protesto edildiSon 24 saatte ne kadar yeni vaka tespit edildi?Yunanistan’da Kovid-19’dan ölen ilk sığınmacı Afganistanlı
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech