LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Διοικητικές ενοχλήσεις και πολιτικές διακρίσεων εις βάρος της Μειονότητας (VΙ): αντί επιλόγου16 Ağustos 2019

Η συζήτηση για τις πολιτικές διοικητικών ενοχλήσεων και διακρίσεων είναι τεράστιο κεφάλαιο. Σχεδόν κάθε οικογένεια της Μειονότητας έχει να διηγηθεί μία προσωπική ή οικογενειακή ιστορία όπου οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επηρέασαν σημαντικούς τομείς της ζωής τους, καθόρισαν αποφάσεις για το μέλλον τους, δυστυχώς ερήμην τους.

Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε απαγόρευση χορήγησης αδειών για τα σπίτια και τις άδειες οδήγησης. Ένα σημαντικό κομμάτι αφορούσε και τις επαγγελματικές άδειες. Αυτός ο περιορισμός όπως είναι κατανοητό απέκλειε μία ομάδα ανθρώπων από την ελεύθερη άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων που είχε άμεση σχέση με τον βιοπορισμό των ίδιων, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.

Τελικά μία εύλογη ερώτηση που θα μπορούσε να θέσει κανείς είναι από τη στιγμή που ήταν ανέφικτο να αποσπάσει ένας μειονοτικός επαγγελματική άδεια, με τι καθεστώς λειτουργούσαν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις;

Είναι λοιπόν κοινό μυστικό ότι οι πολιτικές διακρίσεων και κυρώσεων είχαν κοινωνικές προεκτάσεις. Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ότι στην ουσία οι πολιτικές αυτές πέτυχαν να υπάρχουν δύο πληθυσμιακές ομάδες στην περιοχή όπου η μία ευημερούσε εις βάρος της άλλης.

Έτσι έγινε και με τις άδειες. Υπήρχαν ανέκαθεν στην περιοχή παλιά μαγαζιά που ήταν καθιερωμένα στην αγορά και αποτελούσαν βασικό κορμό του εμπορίου. Στα αστικά κέντρα άλλωστε η παρουσία των μειονοτικών στο εμπόριο ήταν ανέκαθεν αξιοσημείωτη.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις δόθηκε η εύκολη λύση. Άνοιγε μία επιχείρηση στο όνομα ενός ντόπιου Έλληνα ο οποίος δεν εμφανιζόταν πουθενά στην επιχείρηση καθώς την είχε αναλάβει εξολοκλήρου ο μειονοτικός ιδιοκτήτης. Φυσικά ο Έλληνας έπαιρνε την προμήθεια που του αναλογούσε, ενώ υπήρχε και το αντίστοιχο μερίδιο χρηματοδότησης ή λαδώματος στις κρατικές αρχές.

Εκείνη την εποχή ευδοκιμούσε η κατηγορία των μεσολαβητών ή μεσαζόντων που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας όλες αυτές τις εργασίες χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Φυσικά κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι λόγω της φύσης της απασχόλησης στοχοποιήθηκαν ιδιαίτερα, οι απαγορεύσεις ήταν πιο έντονες και έλαβαν μεγαλύτερη δημοσιότητα, όπως η απαγόρευση χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος σε φαρμακοποιούς. Γνωστή έγινε και η υπόθεση φαρμακοποιού από την Ξάνθη ο οποίος το 1993 απέσπασε άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης προέβαλε εμπόδια για την εγγραφή του σε αυτόν, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει την επιχείρησή του. Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα.

Οι απαγορεύσεις συνοδευόταν παραδοσιακά και από διώξεις. Το 1984 ο εμπορικός κόσμος της Μειονότητας αναστέναξε από την επιβολή προστίμων των κατά τόπους Οικονομικών Εφοριών. Σε υπόμνημα που έστειλαν οι βουλευτές στον Υπουργό Οικονομικών στις αρχές του έτους ανέφεραν τους πιεστικούς ελέγχους στους οποίους υπόκειντο οι επαγγελματίες της περιοχής, όπως και τα υπέρογκα πρόστιμα εξαιτίας μικροπαραβιάσεων και παραλείψεων χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση, ούτε καν παρατήρηση.

Στο ίδιο υπόμνημα διαβάζουμε ότι στην περιοχή είχε δημιουργηθεί κλίμα τρόμου και ανησυχίας, εξαιτίας των ελέγχων που δεν γινόταν με καμία διακριτικότητα. Τα πρόστιμα αφορούσαν την απώλεια της έναρξης επιτηδεύματος, την μη υποβολή φόρου εισοδήματος λόγω μηδαμινού εισοδήματος, τη μη υποβολή δήλωσης διακοπής, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονταν ήταν υπέρογκα, εξοντωτικά και πρωτοφανή.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν. Ακολούθησε νέο υπόμνημα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το οποίο υπέγραψε η λεγόμενη Επιτροπή Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και απευθυνόταν στον Υπουργό Οικονομικών. Σε αυτήν την επιτροπή, πέραν των βουλευτών, συμμετείχαν και οι δύο Μουφτήδες, δικηγόροι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων.

Στο υπόμνημα επανέλαβαν ορισμένες προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα που ταυτίζονται ουσιαστικά με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές στο προγενέστερο υπόμνημά τους. Διαπίστωσαν ότι μέχρι τότε «συνεχίζεται η εις βάρος των Μουσουλμάνων μικροεπαγγελματιών κι επιστημόνων παράνομη, άδικη και τρομοκρατική ενέργεια των Οικονομικών Εφοριών των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης.

Ανέφεραν ενδεικτικά ότι τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκαν 500 πρόστιμα ακόμα και σε περιπτερούχους ανάπηρους πολέμου ή πλανόδιους πωλητές, όλα άδικα, σκόπιμα και εξοντωτικά. Τόσο ήταν το μέγεθος του εμπαιγμού, ώστε όταν οι θιγόμενοι από το πρόστιμο προσέφυγαν στον Έφορο προκειμένου να μειωθεί το ποσό των προστίμων, αυτός από 200.000 δραχμές που ήταν συνολικά το μείωσε σε 195.000 δραχμές.

Μεγαλύτερα πρόστιμα της τάξης από 4.000.000 έως 11.000.000 δραχμές επιβλήθηκαν σε νέους δικηγόρους, δημοσιογράφους και θρησκευτικούς λειτουργούς που δίδασκαν το Κοράνι μέσα σε ιερά τεμένη αφιλοκερδώς. Υπήρχε και η κατηγορία των προστίμων που εστάλησαν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης ή εξέλιξης καταπνίγονταν πριν την υλοποίησή της. Δραματική ήταν η κατάσταση κυρίως στους ορεινούς μειονοτικούς οικισμούς. Εκεί επί δεκαετίες οι άνθρωποι στερούνταν οδικό δίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και πόσιμο νερό. Υπήρχαν απομακρυσμένα χωριά όπου οι στερήσεις ήταν σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάζουμε λοιπόν σε υπόμνημα του 1988 του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης προς τους Συνέδρους του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ότι «Νομίζουμε ότι οι αιτιολογίες σαν «εθνικοί λόγοι» και ευαίσθητη περιοχή» είναι φράσεις ξεπερασμένες πλέον και εκτός εποχής».

Όσο αληθινή ήταν το 1988 αυτή η διαπίστωση από τα ίδια τα μέλη της Μειονότητας, δυστυχώς χρειάστηκε να περάσει πλέον της δεκαετίας ώστε να κατακτηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για τα μέλη της Μειονότητας κι αυτό μέσα από πολλούς αγώνες, καταγγελίες, ενίοτε και την διεθνή κατακραυγή.
Diğer HaberlerHindistan'da Müslüman avı! 35 ölüYargı yolu ile baskılar sürüyorİskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye 4 ay hapisKorona virüsü maalesef Yunanistan'a da sıçradıKozlukebir Belediyesi 6. Uçurtma Şenliği'nde futbol turnuvası düzenleyecek
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech