LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ατομικές προσφυγές: η περίπτωση των ανιθαγενών07 Ekim 2019

Οι υποθέσεις που απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σχολιάσαμε στα προηγούμενα άρθρα, κατά μία έννοια άγγιζαν μεγάλα μειονοτικά θέματα, όπως η θρησκευτική και η σωματειακή ελευθερία. Μπορεί δηλαδή να υπήρξαν πέραν των σωματείων και ατομικές προσφυγές, όπως στις περιπτώσεις των αιρετών Μουφτήδων, αλλά αυτές στην ουσία τους αφορούσαν και έλαβαν γνωμοδοτήσεις για μεγαλύτερα μειονοτικά θέματα.

Υπήρξαν και προσφυγές οι οποίες είχαν ξεκάθαρα ατομικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές ανέκυπταν πάλι ζητήματα που αφορούν την Μειονότητα. Αναφερθήκαμε στην προσφυγή του Αχμέτ Σαδίκ που άγγιζε θέματα ελευθερίας της έκφρασης. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την υπόθεση Ζεϊμπέκ κατά Ελλάδας που αναφερόταν σε θέματα ανιθαγενών.

Η προσφεύγουσα Μπεντρί Ζεϊμπέκ ήταν μια πολύτεκνη μητέρα ανιθαγενής η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που αφορά το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Η υπόθεση αυτής της οικογένειας έγινε ευρέως γνωστή μετά τη δημοσιοποίηση που πήρε από τα ελληνικά ΜΜΕ και εν συνεχεία, την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πέρα από τον προσωπικό χαρακτήρα ωστόσο, μας βοηθάει να αντλήσουμε χρήσιμα στοιχεία για τους ανιθαγενείς της Θράκης. Κι αυτό γιατί ορισμένοι μέθοδοι που ακολουθούσε η πολιτεία για τις αφαιρέσεις ιθαγένειας ήταν πανομοιότυποι και παραβίαζαν κατάφωρα το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Οι περιπέτειες της οικογένειας Ζεϊμπέκ ξεκίνησαν όταν έφυγαν για ταξίδι στο εξωτερικό και απευθύνθηκαν στις ελληνικές προξενικές αρχές για διεκπεραίωση γραφειοκρατικής υπόθεσης. Η απόφαση αφαίρεσης ιθαγένειας δεν τους κοινοποιήθηκε ποτέ. Αργότερα, όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενημερώθηκαν ότι αφαιρέθηκε σε όλους η ελληνική ιθαγένεια. Η οικογένεια επέστρεψε χρησιμοποιώντας τα διαβατήρια τους εκτός από τον πατέρα που είχε απολέσει το διαβατήριό του και διέσχισε παράνομα τα σύνορα.

Όταν καταργήθηκε το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας το 1998, η κυβέρνηση κάλεσε όλους τους ανιθαγενείς να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης. Αυτό έπραξε και η οικογένεια Ζεϊμπέκ. Η προσφεύγουσα και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της έλαβαν με αυτήν την μέθοδο την υπηκοότητά τους.

Η πρακτική ωστόσο της πολιτογράφησης δεν εφαρμόστηκε ευρέως κυρίως λόγω του υπέρογκου χρηματικού αντιτίμου. Επί της ουσίας, ήταν άδικο να υπάρχει η απαίτηση να πολιτογραφηθούν Έλληνες πολίτες, άνθρωποι από τους οποίους το κράτος έφερε την αποκλειστική ευθύνη για τις αφαιρέσεις ιθαγένειας. Η αποκατάσταση έπρεπε να γίνει μέσω ανάκλησης των αποφάσεων και όχι μέσω πολιτογράφησης. Όσο το πρόβλημα δεν λυνόταν, τόσο διογκωνόταν.

Για την ιστορία, ο σύζυγος της οικογένειας Ζεϊμπέκ δεν έλαβε την ελληνική υπηκοότητα με το αιτιολογικό ότι το ποινικό του μητρώο δεν ήταν λευκό. Οι παραβιάσεις που τον βάραιναν ήταν μικροπαραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό ήταν επίσης πολύ συνηθισμένο, να διώκονται οι ανιθαγενείς με μικροπαραβιάσεις της νομοθεσίας διότι ήταν αδύνατον να διεκπεραιώσουν ακόμα και απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργούσε έναν φαύλο κύκλο και απέτρεπε κάθε μελλοντική πιθανότητα ανάκτησης ιθαγένειας.

Το τέταρτο παιδί της οικογένειας Ζεϊμπέκ, η κόρη που δεν έλαβε υπηκοότητα, ήταν μεν ανήλικη, αλλά παντρεμένη, οπότε το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν υπό την κηδεμονία του άντρα της. Η ιθαγένειά της αποκαταστάθηκε αργότερα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Κάθε αφαίρεση ιθαγένειας έκρυβε πίσω της μία προσωπική τραγωδία. Εκ των πραγμάτων, οι αφαιρέσεις ιθαγένειας σε ανήλικα παιδιά λόγω του ότι ήταν παιδιά των γονιών τους ήταν ένα βαρύ φορτίο που ορισμένους τους ακολούθησε και στην ενήλικη ζωή τους.

Φυσικά οι ανιθαγενείς αποκλείονταν και από σειρά προνομίων που απολάμβαναν οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Η προσφεύγουσα στην υπόθεση Ζεϊμπέκ κινήθηκε δικαστικά διότι απορρίφθηκε το αίτημα που κατέθεσε για χορήγηση σύνταξης λόγω του ότι ήταν πολύτεκνη.

Διαβάζουμε στην απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου «Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η προσφεύγουσα υπέστη διαφορετική μεταχείριση που δεν βασίζεται σε «καμία αντικειμενική και εύλογη δικαιολογία» καθώς και ένα βάρος υπερβολικό και δυσανάλογο που είχε ως αποτέλεσμα να διαρρήξει την σωστή ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις απαιτήσεις τις σχετικές με το γενικό συμφέρον της κοινωνίας και τις ανάγκες προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου».

Αυτή η φράση περιγράφει τη ζωή των ανιθαγενών σε πολλά επίπεδα. Οι ανιθαγενείς υφίσταντο διακριτική μεταχείριση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους, το βάρος που τους αναλογούσε ήταν υπερβολικό και δυσανάλογο, διατάρασσε την ισορροπία στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και καταπατούσε θεμελιώδεις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπήρξαν άλλες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από ανιθαγενείς μειονοτικούς της Θράκης κι αυτό προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δικαστήριο ήταν απροσπέλαστο για ανθρώπους οι οποίοι με εξαιρετική δυσκολία κατόρθωναν να αποκομίσουν τα προς το ζην. Πέραν του οικονομικού, ο αγώνας των ανιθαγενών ήταν καθημερινός ακόμα και για να διασφαλίσουν τα πολύ βασικά, ενώ κυρίαρχη ήταν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Η κατάσταση ανιθαγένειας στην οποία περιήλθαν ήταν ένα σοκ που επηρέασε αρνητικά όλη τη ζωή τους. Εκ των πραγμάτων, ο αγώνας είχε εστιάσει στην καθημερινή επιβίωση.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση Ζεϊμπέκ είναι σημαντική ακόμα κι αν αναφέρεται στην προσωπική ιστορία μιας συγκεκριμένης οικογένειας διότι οι ιστορίες των ανιθαγενών μοιάζουν μεταξύ τους. Η ανιθαγένεια ακολούθησε μεγάλη μερίδα ανθρώπων μέχρι τον θάνατό τους, ενώ οι ανιθαγενείς μαζί με την υπηκοότητά τους απώλεσαν κάθε έννοια σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.

Diğer HaberlerYunanistan'da korona virüsüne yakalananların sayısı 3'e yükseldi: Karnavallar iptalİİT'den Hindistan'daki Müslüman protestoculara şiddet uygulanmasına kınamaÜç ayların ilk kandili: Kalpleri ramazana hazırlayan RegaipHocalı Soykırımı ve Münih’teki Aliyev-Paşinyan tartışmasıŞeytan geri döndü: Almanya’da ve Avrupa’da aşırı sağ
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech