LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Η ενσωμάτωση της Ξάνθης στον εθνικό κορμό και τα διδάγματα του Προέδρου της Δημοκρατίας28 Kasım 2019

Τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Ξάνθης στον ελληνικό κορμό γιορτάστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου με σειρά εκδηλώσεων. Κορύφωση ήταν η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου στην οποία έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Για αυτήν την τόσο σημαντική επέτειο των 100 χρόνων ταξίδεψε από την Αθήνα στην Ξάνθη ένας ουλαμός με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίοι παρέλασαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή και προσέφεραν ένα πρωτόγνωρο για την περιοχή θέαμα.

Με την Ξάνθη ξεκίνησε η διαδικασία ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον ελληνικό κορμό τον Οκτώβριο του 1919 και ολοκληρώθηκε με την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη τον Μάιο του 1920. Για την επέτειο εορτασμού των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της περιοχής στον εθνικό κορμό οι ετοιμασίες ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Πίσω στο 1919, οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν ταραγμένες, πλούσιες σε πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα. Της ενσωμάτωσης προηγήθηκαν οι δύο βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913) και ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η περιοχή άλλαζε συνεχώς διοικήσεις, δημιουργούνταν συμμαχίες που ανατρέπονταν ανάλογα με τα συμφέροντα. Κι όλα αυτά σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας για τον ντόπιο πληθυσμό.

Η Ξάνθη πέρασε στον ελληνικό κορμό το 1919 μετά από επτά χρόνια μιας βάναυσης και σκληρής βουλγαρικής κατοχής. Οι Βούλγαροι φημίζονταν για την σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τους ντόπιους, για τις επιδρομές και τις λεηλασίες, αφαιρώντας ακόμα και σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία σε μία προσπάθεια εκβουλγαρισμού της περιοχής και των ανθρώπων της.

Με την ενσωμάτωση της Ξάνθης στον ελληνικό κορμό, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν άφησε τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και κινήθηκε άμεσα, έξυπνα και αποτελεσματικά ώστε να στήσει τον κρατικό μηχανισμό από το μηδέν στην περιοχή. Μερίμνησε για την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών, για την έλευση του ελληνικού νομίσματος στην περιοχή, την ψήφιση νόμων, τον ανεφοδιασμό της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Μερίμνησε ιδιαίτερα για την στέγαση των προσφύγων που άφησε ο πόλεμος.

Ενίσχυσε τις ντόπιες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής δίνοντάς τους ελληνική ιθαγένεια και προστατεύοντας τους θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους, όπως τις εκκλησίες, τα τζαμιά και τις συναγωγές. Διατήρησε στη θέση του τον Τούρκο δήμαρχο της Ξάνθης, τον Ταχήρ Εφέντη. Σημαντική εκείνο το διάστημα ήταν η παρουσία ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα του Νίκου Καζαντζάκη τον οποίο έστειλε ο Βενιζέλος στην περιοχή για να συντονίσει τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και να μεριμνήσει για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών τίμησαν την Ξάνθη με την παρουσία τους σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, με κορυφαία φυσικά την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Επέτειος «εκπέμπει πάντοτε πολύτιμα και πολυσήμαντα διδάγματα, ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένα, ιδίως δε τα εξής: Πρώτον, το δίδαγμα της αυθεντικής ελληνικότητας της Θράκης, της οποίας η αφετηρία χάνεται στα βάθη των αιώνων και την οποίαν ουδόλως αλλοίωσαν οι κατά τ’ ανωτέρω βάρβαρες κατοχές. Δεύτερον, το δίδαγμα ότι εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας -όπως το πράττουμε άλλωστε για όλα τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια- είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στο να υπερασπισθούμε, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο διηνεκές και έναντι πάντων, την ελληνικότητα της Θράκης, με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της, κατ’εξοχήν δε με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας».

Η πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στις αρχές του 20ου αιώνα διακρινόταν για τον σεβασμό σε αρχές όπως η θρησκευτική ελευθερία και η ανεκτικότητα. Αυτό που κατόρθωσε πριν από έναν αιώνα το πέτυχε επειδή στις προτεραιότητές του ήταν ο σεβασμός στις μειονοτικές ομάδες της περιοχής και η προστασία της ταυτότητάς τους. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα θέματα και το έκανε πράξη στέλνοντας στενούς συνεργάτες και φίλους του για να οργανώνουν και να επιβλέψουν την κατάσταση.

Η αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, σε πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της έχει άμεση σχέση με την παρουσία της Μειονότητας στην περιοχή.

Είναι γεγονός όμως ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των Μουφτειών, η Μειονότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και προβληματισμένη σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας. Στο επίκεντρο της κριτικής της μάλιστα είναι το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των Μουφτειών. Η Μειονότητα ισχυρίζεται ότι με το διάταγμα αυτό οι Μουφτείες θα χάσουν την αυτονομία τους.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας περί σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας προφανώς βρίσκουν σύμφωνη την Μειονότητα. Οι πρόσφατες κρατικές πολιτικές και παρεμβάσεις στο χώρο των Μουφτειών ωστόσο δείχνουν ότι στην πράξη, ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας αποτελούν σημείο διένεξης αντί για σημείο σύγκλισης Μειονότητας και κράτους.

ΠΗΓΗ

Diğer HaberlerLouisville'de polisin öldürdüğü siyahi kadın için düzenlenen gösteride ateş açıldıMinneapolis'teki olayları haberleştiren CNN ekibi, canlı yayında gözaltına alındıYunan yat acenteleri Türkiye ile deniz yolunun açılmasını istiyor"Yunan devleti önce kendi 'barbarlığından' kurtulmalıdır"Yunanistan'daki mülteciler evsiz kalma riskiyle karşı karşıya
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech