LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Ο Δήμος Αρριανών στο επίκεντρο του αγροτικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος19 Aralık 2019

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην εκδήλωση εγκαινίων του παραρτήματος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ξάνθη η οποία προσέλαβε έντονη πολιτική χροιά. Τότε ήταν η παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης στην εκδήλωση που προκάλεσε την αντίδραση όλων των παρατάξεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση του Δήμου. Αυτό που θα μείνει είναι οι ανακοινώσεις που κατήγγειλαν την παρουσία του Δημάρχου, η απάντηση του ίδιου, η τοποθέτηση του Συλλόγου, η έντονη πολιτική χροιά που προσέλαβε μία τελετή εγκαινίων.

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Φεστιβάλ Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με την ονομασία AGROFEST που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας σε συνεργασία με το Δήμο Αρριανών και το Παγκόσμιο Τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (DTİK) της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) στις 26 και 27 Οκτωβρίου στα Αρριανά Ροδόπης.

Σκοπός της διοργάνωσης όπως διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση για την γνωστοποίηση του συνεδρίου ήταν η «συνένωση των αγροτών με τον επιχειρηματικό κόσμο και η συνεδρίαση μεταξύ όλων των συμβαλλομένων του αγροτικού τομέα για τα προβλήματα, το παρόν, το μέλλον και την ανάπτυξη των αγροτικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής».

Ο Δήμος Αρριανών βρίσκεται στη Ροδόπη, καταλαμβάνει μία σημαντική έκταση του ορεινού όγκου και οι οικισμοί του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είναι αμιγώς μειονοτικοί. Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η διοργάνωση ενός συνεδρίου με αγροτικό ενδιαφέρον είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή διότι συνήθως παρόμοιες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε αστικά κέντρα.

Πριν την έναρξή του, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ κυκλοφόρησε με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και αναλυτικές αναφορές στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Με τίτλο «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια στην Θράκη ωσάν να επρόκειτο για έδαφός τους» και υπότιτλο « Έβαλαν λουκέτο σε αίθουσες Δήμου», η εφημερίδα προσέλαβε το φεστιβάλ ως αθόρυβη εισβολή των Τούρκων στην ελληνική επικράτεια διότι συνδιοργανωτές του ήταν τουρκικοί φορείς.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε, διαβάζουμε «γιατί πριν από λίγες ημέρες κατέφθασε στον Δήμο Αρριανών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, κλιμάκιο από την γείτονα και (όπως λέγεται) έψαξε στις αίθουσες του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με ηλεκτρονικά μέσα, πιθανόν και κοριούς; Με ποιο δικαίωμα;»

Το δημοσίευμα στάθηκε αφορμή να κατατεθεί ερώτηση στην Βουλή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και βουλευτή Λάρισας, Κυριάκο Βελόπουλο, στην οποία αναπαράγει όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ και ζητάει την επίσημη τοποθέτηση των αρμόδιων Υπουργών.

Για όλους αυτούς λοιπόν που είδαν σκιές γύρω από το φεστιβάλ Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Δήμου Αρριανών πριν καν πραγματοποιηθεί, θα ήταν χρήσιμο να ρίξουν μια ματιά στα αποτελέσματά του. Το διήμερο που διήρκησε η συμμετοχή έφτασε τα 10.000 άτομα, ρεκόρ συμμετοχής για τα δεδομένα ενός Δήμου με το μέγεθος του Δήμου Αρριανών.

Σε αυτό έγιναν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, στήθηκαν περίπτερα και έγινε έκθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο γήπεδο Αρριανών, ενώ όλη η διοργάνωση πλαισιώθηκε μουσικά με συναυλίες.

O Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεχμέτ στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι πρώτη φορά διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο στην περιοχή στην οποία μάλιστα οι κάτοικοι σχεδόν στο σύνολό τους απασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας (DIEK) Λεβέντ Σαδήκ Αχμέτ o οποίος παρουσίασε αναλυτικά την δράση του Συμβουλίου και τους σκοπούς που δεν είναι άλλοι από την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του, οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αγγίζουν τα 4 δις δολάρια τις οποίες το Συμβούλιο επιχειρεί να διπλασιάσει. Αναφέρθηκε και στους ομογενείς του εξωτερικού, με ειδικές αναφορές στην περιοχή της Θράκης. Όπως υποστήριξε, όσο πιο δραστήριοι είναι οι ομογενείς στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας στην οποία ζουν διατηρώντας τους δεσμούς με την μητρική τους γλώσσα και τον πολιτισμό τους τόσο πιο πετυχημένοι είναι και επιχειρηματικά.

Ο Δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος είναι πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες με οργανισμούς και θεσμικά όργανα που λειτουργούν προς όφελος του λαού και σε κάθε είδους προτάσεις και ιδέες που ανοίγουν δρόμους για τους νέους και το μέλλον της περιοχής.

Στο διήμερο γίνανε παρεμβάσεις με αντικείμενο έξυπνα συστήματα παραγωγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, και ειδικότερα θέματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Θράκη, το κεράσι, ο καπνός, τα αρωματικά φυτά και οι ελιές της περιοχής.

Η διοργάνωση ενός διήμερου φεστιβάλ με αγροτικό και κτηνοτροφικό ενδιαφέρον και η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, κυρίως από γειτονικές χώρες όπως είναι η Τουρκία, είναι πολύ σημαντική σε περιοχές όπως ο Δήμος Αρριανών που αποτελεί έναν κατεξοχήν αγροτικό και μειονοτικό δήμο. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η απόσταση είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Η μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές και αστικά κέντρα για να παρακολουθήσουν παρόμοιες διοργανώσεις είναι δύσκολη. Οι διακρατικές συνεργασίες στον τομέα του εμπορίου, της διακίνησης αγαθών είναι το μεγάλο στοίχημα για συνοριακές περιοχές. Η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία και την υπόσχεση ότι θα γίνει θεσμός στην περιοχή.
Ofis
Diğer HaberlerUEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale yükselen son takımlar belli olduÇavuşoğlu, Yunanistan-Mısır arasındaki son anlaşmayı değerlendirdiMiçotakis Mısır ile yapılan anlaşmanın 'meşru' olduğunu savunduAB: Üye ülkeler Türkiye ile ilişkilerin güçlendiğini görmek istiyorKoronavirüs salgınında son durum
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech