LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Η Τουρκική Μειονότητα της Θράκης: μία «παρεξηγημένη» κοινότητα20 Ocak 2020

Η Τουρκική – Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μία πολύ ιδιαίτερη κοινότητα με μία ακόμα πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη ταυτότητα.

Συχνά όταν γίνεται συζήτηση για την Θράκη, τους ανθρώπους, τις πληθυσμιακές ομάδες και τις μεταξύ τους σχέσεις, ακούει κανείς το κλισέ ότι η Μειονότητα είναι μία φιλήσυχη κοινότητα, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων συνθέτουν ένα πρότυπο αρμονικής και ειρηνικής συμβίωσης.

Πράγματι, το κλισέ αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπου η συνύπαρξη ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά ταυτότητας, δεν δημιούργησε εντάσεις και αναταραχές ικανές ώστε να καταστεί η συνύπαρξη ανέφικτη και προβληματική. Η Θράκη και ο κόσμος της ζει όντως μία ήσυχη και ειρηνική καθημερινότητα. Υπήρξαν και περίοδοι εντάσεων οι οποίες ωστόσο δεν είχαν μεγάλη διάρκεια και πάντα, οι διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες δεν είχαν να χωρίσουν κάτι ουσιαστικό ώστε να κυριαρχήσουν οι διχόνοιες και οι διαχωρισμοί στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν στη Θράκη ένα ξεχωριστό κλίμα το οποίο πρέπει κάποιος να βιώσει, να γευτεί, να μπει μέσα σε αυτό για να ανακαλύψει την ομορφιά και τη μαγεία του.

Η Μειονότητα είναι ωστόσο μια κοινότητα «παρεξηγημένη» από την άποψη ότι τη συνοδεύουν πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εικόνες και συνήθως, φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρουσιάζουν δηλαδή την κοινότητα ως εν δυνάμει κίνδυνο και εχθρική, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Μπορεί κανείς να αναφέρει πολλά τέτοια παραδείγματα. Θα αρκεστούμε σε ένα που συνέβη μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στα τέλη του 2019. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισλάμ. Τόσο ακραίες ήταν οι θέσεις του που προκάλεσαν μέσα στη Βουλή αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις.

Ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για το Ισλάμ: «Δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικο-θρησκευτική ιδεολογία. Είναι ένα δικαιικό σύστημα, αφού ο μουφτής είναι και δικαστής. Άρα, είναι πολιτικό-δικαστικό σύστημα». Και συνέχισε: «Είναι ασύμβατο το Ισλάμ με τον νομικό πολιτισμό, τα ήθη των δυτικών κοινωνιών. Αν εσείς, από την αγάπη που έχετε για τον Ιμπραήμ και τον Χασάν και όχι τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Σταύρο, θεωρείτε ότι μπορείτε να «κλείνετε τα μάτια», κάνετε ένα λάθος. Δεν ξέρετε τι λέει το Ισλάμ, κύριοι, για τους ομοφυλόφιλους; Κλείνετε τα μάτια σας; Δεν ξέρετε; Τους σκοτώνουν. Δεν το ξέρετε; Δεν ξέρετε τι λέει για τη γυναίκα, ότι πρέπει να φοράει μπούρκα, να της κάνουν κλειτοριδεκτομή; Δεν το ξέρετε ούτε αυτό;»

Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε ακραία, ρατσιστική και φασιστική την παρέμβαση και ανέφερε ακομα ότι στοχοποιεί την Μειονότητα.

Ανάμεσα σε άλλους τοποθετήθηκε και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος δήλωσε «περήφανος για τους 120.000 μουσουλμάνους - μειονότητα που ζει στην Θράκη που είναι μουσουλμάνοι». Συνέχισε ως εξής: «Είναι περήφανοι οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα και είναι μουσουλμάνοι όπως είμαι και εγώ περήφανος που τρεις θητείες υπηρετώ το Ελληνικό Σύνταγμα». Τελείωσε την παρέμβασή του λέγοντας «Οι καιροί είναι ύποπτοι και πρέπει να ξέρουμε τι λέμε στην Βουλή». 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία της Ελληνικής Λύσης εξαναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση, ενώ ο Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «Ο κύριος Ιλχάν διαστρέβλωσε τα λόγια μου. Ίσως ήθελε να δείξει ότι κάνει αγώνα για τους μουσουλμάνους».

Οι εικόνες που αναπαράγονται περί θρησκείας, το Ισλάμ εν προκειμένω, και διαμορφώνουν κοινωνικές συμπεριφορές δημιουργούν όχι μόνο λανθασμένες εντυπώσεις, αλλά προκαλούν φοβικά σύνδρομα και στεγανά που όπως πάντα είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν και πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά. 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με κάθε στερεότυπο που συνοδεύει την Μειονότητα και στηρίζεται στην οποία διαφορετικότητα συνθέτει την μειονοτική της ταυτότητα. Ορισμένα από αυτά μάλιστα ίσως προκαλούν και το γέλιο.

Έτσι, όλοι έχουν να θυμηθούν ιστορίες από τη θητεία τους στο στρατό, ιστορίες θα ακούσει κανείς και από μέλη της Μειονότητας που μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εκτός Θράκης, αντίστοιχες ιστορίες θα αφηγηθούν όσοι ταξιδεύουν στην περιοχή και έρχονται σε επαφή πρώτη φορά με την κοινότητα, αλλά και για όλους όσους διαβάζουν κατά καιρούς νέα και ειδήσεις με μειονοτικό περιεχόμενο. 

Σε όλα αυτά λοιπόν θα συναντήσει κανείς πολλά στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις που στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Μπορεί κάποιες φορές να προκαλούν το γέλιο, αλλά όπως ανέφερε κι ο Ιλχάν Αχμέτ από το βήμα της Βουλής, οι καιροί είναι ύποπτοι. Σχόλια που φαντάζουν αθώα μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα, περίεργα μονοπάτια.

Συχνά συμβαίνει και το άλλο. Ορισμένα θέματα που αξιολογούνται πολύ σημαντικά σε τοπικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινότητας, απαξιώνονται μέχρι να φτάσουν στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Άλλα πάλι γίνονται σημαντικά και ανάγονται σε μεγάλα από το κέντρο, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία.

Είναι γεγονός ότι για να γευτεί κανείς τις γεύσεις της Θράκης, να μυρίσει τις μυρωδιές της, να γνωρίσει τον κόσμο της, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μεταβεί στην περιοχή και να περάσει κάποιον καιρό εκεί. 

Επειδή ωστόσο αυτό φαντάζει αδύνατο να συμβεί για πολύ κόσμο για πολλούς, ακόμα και πρακτικούς, λόγους, καλό είναι όταν διαβάζουμε θρακιώτικα νέα, να τα διαβάζουμε με κριτική ματιά και να μην αναζητούμε φαντάσματα μέσα στις ειδήσεις. Κι αυτό γιατί δεν αξίζει στην Θράκη και στους πολίτες της να κυριαρχήσουν θέσεις και αντιλήψεις που στηρίζονται σε ρατσισμό, μυρίζουν φασισμό και αναπαράγουν στερεότυπα. 

Είναι καλό είναι να αναφερθούμε σε μία θεμελιώδη αρχή όλων των θρησκειών που δεν είναι άλλη από την αγάπη, η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η ηρεμία και το όμορφο κλίμα της Θράκης δεν δημιουργήθηκε από μόνη της, είναι αποτέλεσμα δουλειάς, αποτέλεσμα καλής βούλησης, αποτέλεσμα μιας καθημερινότητας που ζει ο κάθε πολίτης που έχει καταλάβει ότι είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους της περιοχής από αυτά που τους χωρίζουν.


TRT

 

Diğer HaberlerTürkiye’den dönen öğrenciler 14 günlük karantina için otellere yerleştirildiKoronavirüs salgınında son 24 saatDünya Sağlık Örgütü: Koronavirüs aşısı minimum 12-18 ay uzaktaŞahinli iş adamlarından örnek davranışABD basını korona haberinde Hz. Muhammed'i örnek gösterdi
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech