LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Οι ακραίες φωνές εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η στοχοποίηση της Τουρκικής Μειονότητας27 Ocak 2020

Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η Μειονότητα της Θράκης βρέθηκε συχνά εντός του Κοινοβουλίου στο στόχαστρο του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Είχαμε πολλές ερωτήσεις αλλά και εντάσεις μέσα στο Ελληνικό Κοινοβουλίου για θέματα της Μειονότητας και της Θράκης γενικότερα.

Στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου 2019 η Χρυσή Αυγή δεν απέσπασε την εκλογή της στην Βουλή. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι ακραίες εθνικιστικές φωνές και εξτρεμιστικές θέσεις μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Μειονότητα της Θράκης βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο.

Στα μέσα Νοεμβρίου η βουλευτής Αθηνών Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, εκλεγμένη με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών με θέμα την «Ίδρυση τουρκικών παραστρατιωτικών μονάδων στη Θράκη».

Στην ερώτηση η βουλευτής επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες» βάσει των οποίων «παρατηρείται αριθμητική αύξηση των μουσουλμάνων της Θράκης για την παρακολούθηση μαθημάτων πολεμικών τεχνών, ενώ απόρρητες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15.000-20.000 όπλα που είναι κρυμμένα στην περιοχή».

Ρωτάει λοιπόν τους Υπουργούς αν οι παραπάνω ενέργειες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να επανέλθει η τάξη στη Ροδόπη.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο επικεφαλής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή συνέδριο αγροτικού ενδιαφέροντος στα Αρριανά κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «οι Τούρκοι καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια στην Θράκη». Η ερώτηση στηριζόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ και ο επικεφαλής του κόμματος ρωτούσε αν επιβεβαιώνονται τα όσα αναγράφονται περί άφιξης κλιμακίου από την Τουρκία για να ελέγξει την αίθουσα του συνεδρίου και αν ισχύει το ότι την ημέρα του συνεδρίου οι πόρτες του Δήμου θα ήταν κλειστές.

Είναι ερωτήσεις οι οποίες αναπαράγουν εντός του Κοινοβουλίου ένα κλίμα φοβικό και κινδυνολογούν στηριζόμενες σε θεωρίες συνωμοσίας. Δυστυχώς δημιουργούν εντυπώσεις και εκτός Κοινοβουλίου λόγω της δημοσιότητας που λαμβάνουν με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα, να κατασκευάζουν στερεότυπα, να δημιουργούν κλίμα καχυποψίας.

Αν όντως υπάρχει αριθμητική αύξηση των μουσουλμάνων της Θράκης που παρακολουθούν μαθήματα πολεμικών τεχνών, γιατί αυτό πρέπει να θεωρείται ύποπτο; Στοιχειοθετεί κάποιο αδίκημα; Είναι ποινικό αδίκημα το να παρακολουθεί κανείς μαθήματα πολεμικών τεχνών; Είναι οι πολεμικές τέχνες επιλήψιμο άθλημα;

Για δε το οπλοστάσιο που ισχυρίζεται η βουλευτής ότι υπάρχει στη Θράκη με κρυμμένα όπλα που αγγίζουν τον αριθμό των 15.000-20.000, τι να σχολιάσει κανείς; Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις θεωρίες περί κρυμμένων όπλων δεν τις ακούμε πρώτη φορά. Μπορεί να τις συναντήσει κανείς σε παλιότερες εποχές, τότε που η μειονοτικοφοβία είχε χτυπήσει κόκκινο, τότε που κάθε τι μειονοτικό προσλαμβάνονταν και ως εχθρικό.

Ανάμεσα σε αυτά που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς είτε στον τοπικό τύπο ή ακόμα και σε παλιές εκδόσεις είναι θεωρίες περί κρυμμένων όπλων κυρίως στα χωριά του ορεινού όγκου. Πρόκειται για θεωρίες ανυπόστατες οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, δημιούργησαν ωστόσο λανθασμένες αντιλήψεις και κυρίως εντυπώσεις που ταξιδεύουν εκτός Θράκης και επηρεάζουν αρνητικά όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή και την θρακική πραγματικότητα.

Στην ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για το αγροτικό συνέδριο των Αρριανών, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε σύντομα αλλά ουσιαστικά ότι «σε ότι αφορά στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση περιστατικά, υπογραμμίζεται ότι αυτά, και σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση μας, δεν επιβεβαιώνονται».

Μπορεί όντως να μην επιβεβαιώθηκαν, αλλά σίγουρα δημιούργησαν εντυπώσεις. Να μην ξεχνάμε ότι αυτό που προβάλλεται συνήθως είναι οι ερωτήσεις, ενώ οι απαντήσεις δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα.

Αυτές οι θέσεις ωστόσο δεν βοηθούν το θετικό κλίμα στην περιοχή, αλλά και τις προσπάθειες να αποτελέσουν οι Μειονότητες γέφυρες φιλίας και καλών σχέσεων γειτνίασης.

Σε άλλη ερώτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί για την παρουσία του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου στην εθιμοτυπική δεξίωση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής για τον εορτασμό της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ως εξής «Σας γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή ή μη προσκεκλημένων στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν Προξενικές Αρχές άλλων χωρών στην Ελλάδα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών».

Φανταστείτε τι θα σκεφτόταν κάποιος που ενδιαφερόταν να επισκεφτεί την Θράκη και να γνωρίσει καλύτερα το μοντέλο συμβίωσης έχοντας διαβάσει μόνο τέτοιου είδους θέσεις και αντιλήψεις. Φανταστείτε πόσο αρνητικούς συνειρμούς και πόσο βαθιά προκατάληψη για την περιοχή και τους ανθρώπους της θα είχε.

Ευτυχώς η Θράκη και ο κόσμος της αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι θέσεις όπως αυτές που αναπαράγονται στις ερωτήσεις του κόμματος της Ελληνικής Λύσης δεν είναι κυρίαρχες στην περιοχή. Και ακόμα, ότι βρισκόμαστε στο 2019 όπου πρέπει η ταυτότητα του μειονοτικού να απαλλαγεί οριστικά από φοβίες και προκαταλήψεις.

ΠΗΓΗ

IdealSakburDiğer HaberlerAB’den Yunanistan'a 2,7 milyar euroluk mali destekABD ve Yunanistan'dan kapsamlı iş birliği anlaşmasıPompeo'nun Yunanistan ziyareti protesto edildiSon 24 saatte ne kadar yeni vaka tespit edildi?Yunanistan’da Kovid-19’dan ölen ilk sığınmacı Afganistanlı
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech