LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Η έκθεση του Υπουργείου Παιδείας για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας03 Şubat 2020

Στα τέλη του 2019 είδε το φως της δημοσιότητας η τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα». Είναι μία καταγραφή που περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα σε θρησκευτικούς χώρους.

Την αναγκαιότητα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις αποδεικνύει το γεγονός ότι από το 2015 που είναι και το πρώτο έτος αναφοράς της έκθεσης μέχρι το 2018 καταγράφηκε αύξηση της τάξης των 300% στα περιστατικά βίας. Το 2015 καταγράφηκαν συνολικά 147 περιστατικά και το 2018 591 περιστατικά.

Την έκθεση απαρτίζουν η εισαγωγή στην οποία παρουσιάζεται το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων καθώς επίσης το πλαίσιο για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Ακολουθεί το κεφάλαιο με τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας για το 2018 ανά θρησκευτική κοινότητα και εν συνεχεία, η γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των περιστατικών. Στο τέλος παρατίθεται η βιβλιογραφία.

Σε ότι αφορά τον Μουσουλμανισμό, το 2015 καταγράφηκαν πέντε (5) περιστατικά με χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους, το 2016 ένα (1), το 2017 οκτώ (8) και το 2018 δύο (2). Τα περιστατικά άσκησης βίας σε χώρους Μουσουλμανικούς αναφέρονται και σε περιοχές εκτός Θράκης.

Υπάρχει όμως ειδική αναφορά για την Μειονότητα.

Για το  2018 τα δύο περιστατικά που καταγράφηκαν αφορούν το πρώην κτίριο του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου στον Εχίνο όπου άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στις πόρτες και διάφορες ζημιές συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, και το δεύτερο αφορά αναγραφή με σπρέι υβριστικής φράσης στον τοίχο εξωτερικά του τεμένους στον Ίασμο Ροδόπης. Και για τις δύο υποθέσεις οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Η έκθεση είναι σημαντική για τα μειονοτικά διότι περιλαμβάνει γενικές και ειδικές αναφορές της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για το καθεστώς προστασίας των θρησκευτικών χώρων και άλλες πληροφορίες.

Υπάρχει ειδική αναφορά στον θεσμό του Μουφτή ο οποίος όπως διαβάζουμε στο κείμενο «διορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα για δεκαετή θητεία και έχει θρησκευτικές, διοικητικές και δικαιοδοτικές αρμοδιότητες κατά τον Ισλαμικό Νόμο, αποκλειστικά και μόνο σε θέματα προσωπικού δικαίου». Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, έργο της οποίας είναι η παρούσα έκθεση, θεωρεί την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρίας ως «ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ισονομίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με πλήρη σεβασμό στην ταυτότητα, τη θρησκευτική πίστη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης». Υπογραμμίζει δε ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε με την ευρεία σύνεση των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Για τα τεμένη που βρίσκονται στη Θράκη, περισσότερα από διακόσια εξήντα (260), η έκθεση αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας έχει ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων για εργασίες επισκευής και επέκτασης παλαιών Τεμενών, καθώς και ανέγερσης νέων».

Η συντήρηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανέγερση Τεμενών και άλλων θρησκευτικών χώρων και χώρων προσευχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την Μειονότητα. Η έκθεση κάνει αναφορές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και σε ειδικές διατάξεις που θεσπίστηκαν για την επισκευή ή κατασκευή τεμένους σε βακουφικό ακίνητο της Θράκης. Μιλάει για την ρύθμιση πολεοδομικών θεμάτων που προέκυψαν στα τεμένη ορεινών περιοχών λόγω απουσίας τίτλων ιδιοκτησίας και ρυμοτομικού σχεδίου.

Εκτός από την Θράκη, τα νησιά της Κω και της Ρόδου, σε όλη την χώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον εξήντα (60) μουσουλμανικά μνημεία. Ενώ κάποια έχουν ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμα, όπως το Τέμενος Φετιχιέ που βρίσκεται στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, το Τέμενος Γενί στην Μυτιλήνη και το Τέμενος Ζενζιρλί στις Σέρρες, άλλα τελούν σε καθεστώς αποκατάστασης. Σε αυτά εντάσσεται και το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο μετά την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου 2017.

Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος τεμενών τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία. Κάποια είναι επισκέψιμα στο κοινό, ενώ σε άλλα πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται εργασίες ώστε να καταστούν επισκέψιμα. Τέτοια βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. Ο κατάλογος θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί την Ελλάδα και να δει από κοντά μνημεία με θρησκευτική και πολιτιστική αξία.

Στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την έκθεση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει «Είναι μία αναγκαία καταγραφή για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν έχει μόνο φίλους αλλά και εχθρούς. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η θρησκευτική ελευθερία, όπως και γενικότερα η ελευθερία, δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση αλλά ένας διαρκής αγώνας ενάντια στην ανασφάλεια, στη βία, στα fake news και στον φανατισμό».

Στο δικό του μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Είναι η ίδια η βάση του πολιτισμού μας, η sine qua non προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία όλων των πολιτών».

Το 2020 ας είναι η χρονιά που θα εκλείψουν τα περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και όλο το βάρος θα δοθεί στην επισκευή και συντήρηση μνημείων, χώρων θρησκευτικής προσευχής και των τεμενών.

ΠΗΓΗ
Diğer HaberlerTürkiye’den dönen öğrenciler 14 günlük karantina için otellere yerleştirildiKoronavirüs salgınında son 24 saatDünya Sağlık Örgütü: Koronavirüs aşısı minimum 12-18 ay uzaktaŞahinli iş adamlarından örnek davranışABD basını korona haberinde Hz. Muhammed'i örnek gösterdi
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech