LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Άλλη μια ήττα στην Πολιτική26 Şubat 2020Yunus Onbaşıonbasiyns@yahoo.com

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφθηκε τη Θράκη στις 10 Φεβρουαρίου. Στην ομιλία του που πήρε μέρος στο Δημοτικό κτήριο της Μαρώνειας, έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις για την περιοχή και για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην Ομιλία του ο Πρόεδρος τόνισε ότι η μειονότητα που ζει στην περιοχή της Θράκης είναι μια Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα. Φυσικά, αυτή η δήλωση δεν ήταν εκπληκτική αλλά απογοητευτική για τη μειονότητα. Η άρνηση της εθνοτικής ταυτότητας της μειονότητας που υπάρχει στη Θράκη από Έλληνες στελέχους και γενικά από το Ελληνικό Κράτος δεν είναι μια καινούρια υπόθεση, αλλά είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Η ύπαρξη και τα δικαιώματα της μειονότητας στην Ελληνική Θράκη εξασφαλίστηκαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος υπήρχε η Ελληνική μειονότητα που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη με το ίδιο καθεστώς και δικαιώματα όπως η Τουρκική Μειονότητα που ζει στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον σημείο των μειονοτήτων που έχουν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έχουν αφεθεί στην πραγματική τους βάση ήταν οι διαφορές μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελληνική Μειονότητα που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ πιο μορφωμένη και οικονομικά αναπτυγμένη σε σύγκριση με τη Τουρκική Μειονότητα που έμεινε στη Δυτική Θράκη.

Στην ιστορική διαδικασία, και οι δύο χώρες εφάρμοσαν καταπιέσεις στις μειονότητες με διαφορετικούς τρόπους. Είναι αδύνατο να υπάρξει αμφιβολία ότι η σκληρότερη περίοδος για την Ελληνική Μειονότητα ήταν τα Σεπτεμβριανά. Αυτή η επαίσχυντη και απαράδεκτη δίωξη που απευθυνόταν στη Μειονότητα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και γενικά η καταπιεστική πολιτική του κράτους συνέβαλε τους Έλληνες που ζουν στην Πόλη να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Ενώ το Ελληνικό κράτος που εφάρμοζε καταπιεστική πολιτική κατά της Τουρκικής Μειονότητας, οι άνθρωποι υποκλίνονταν και υπέμειναν. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που δεν ήταν πλούσιοι και μορφωμένοι δεν μετανάστευσαν στην Τουρκία, μόνο η μειοψηφία το κατάφερε.

Η άρνηση της εθνικής ταυτότητας της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης ξεκίνησε στα χρόνια του στρατιωτικού πραξικοπήματος (Η Χούντα των Συνταγματάρχων), που ήταν μια περίοδος αγωνίας για ολόκληρη την κοινωνία της Ελλάδας. Την περίοδο αυτή, το Ελληνικό κράτος εφάρμοσε μια ακραία πολιτική καταπίεσης και εκφοβισμό κατά της μειονότητας, με στόχο την εθνική εκκαθάριση της περιοχής. Η άρνηση της εθνικής ταυτότητας ήταν ένα από τα εργαλεία που εξυπηρετούν τους σκοπούς της αφομοίωσης και του εξελληνισμού της μειονότητας.

Ευτυχώς, αυτό το φασιστικό έργο του Παπαδόπουλου και των φίλων του δεν πέτυχε. Χάρη στους μάρτυρες και τους ήρωες που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και της ελευθερίας, ανατράπηκε η δικτατορική κυβέρνηση του Παπαδόπουλου. Αλλά η κρατική πολιτική της Ελλάδας δεν άλλαξε. Αυτό ήταν εκπληκτικό και απογοητευτικό για τη μειονότητα. Ολόκληρη η χώρα στράφηκε στη δημοκρατία ενώ η μειονότητα συνέχισε να ζει στη δικτατορία.

Η περίοδος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι γεμάτη με ιστορίες διώξεων εναντίον της μειονότητας. Την περίοδο αυτή οι δυνατότητες επικοινωνίας ήταν τόσο περιορισμένες, ώστε κανείς δεν γνώριζε τι συμβαίνει στην περιοχή. Σε εκείνα τα χρόνια, η μειονότητα αισθάνθηκε πώς είναι μια πραγματική δικτατορία.

Με το χρόνο, η καταπίεση της μειονότητας μειώθηκε σταδιακά. Ωστόσο, το κράτος επιμένει να παραβιάζει τα μειονοτικά δικαιώματα, όπως η παραβίαση της εθνοτικής ταυτότητας της μειονότητας.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελλάδας, Τούρκοι αξιωματούχοι τον επέκριναν για την λάθος τιτλοφόρηση της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας ως «Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα». Απαντώντας σε αυτό, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει μια Μουσουλμανική Μειονότητα που ζει στη Θράκη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Και αυτή η όλη διαδικασία έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια.

Η Ελλάδα απο τη μια πλευρά ισχυρίζεται ότι η μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης είναι Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα. Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει τα τούρκικα ως εκπαιδευτική γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία. Είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν τα παραδείγματα των παράδοξων καταστάσεων που σχετίζονται με την πολιτική άρνησης της εθνοτικής ταυτότητας της μειονότητας.

Είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει ότι αυτή η πολιτική δεν είναι λογική και δεν ταιριάζει με την ηθική και τις αξίες του Ελληνικού Κράτους. Ακόμη και δεν λειτουργεί. Όμως, η Ελλάδα έμεινε στη γωνία με αυτήν την ασυνεπή και αντιδημοκρατική πολιτική. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεχθεί την υπαιτιότητα της πολιτικής που εφαρμόζοταν από τη δεκαετία του '70; Η Ελλάδα φοβάται τις συνέπειες αυτής της αντιδημοκρατικότητας. Άλλα επιμένει σε αυτή την ανωφελή πολιτική και συνεχίζει να βλάπτει τις σχέσεις των ανθρώπων της περιοχής με το Ελληνικό κράτος.

Ενώ, η Τουρκία έχει αναπτύξει θετικές σχέσεις με τıς μειονότητες, αλλά κυρίως με την Ελληνική Μειονότητα, παραδίδοντας τα δικαιώματα των πολίτων της και αναπτύσσοντας μια ισχυρή επικοινωνία.

Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί ξεχνάνε πολύ συχνά ότι η Μειονότητα που ζει στην Ελληνική Θράκη είναι Έλληνες Πολίτες ανεξαρτήτως ότι έχουν Τούρκικη καταγωγή. Το κράτος δεν έχει μια απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες του. Παράλληλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομονώσει την Μειονότητα και προκαλεί το λαό τιτλοφορώντας την Μειονότητα ως εθνικό πρόβλημα της χώρας. Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί μας διαμαρτύρονται ότι οι Μειονότητα είναι υπό τον έλεγχο των τρίτων δυνάμεων. Ε, αυτό είναι απαράδεκτο… Αυτό που διαπράττουν οι ηγέτες μας είναι μια προσπάθεια συγκάλυψης της αποτυχίας τους.

Τελικά, θα ήθελα να προτείνω στους πολιτικούς μας να διαβάσουνε τον Μέγα Αλέξανδρο (προσωπικά τον θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχει δει ο κόσμος και τον θαυμάζω) και το έργο του. Πιστεύω ότι θα καταλάβουνε αυτό που εννοώ.
Yazarın Diğer YazılarıBatı Trakya ekonomisine darbe!Bir Avrupa Hayali…Δύο Λόγια Για Την Τούρκικη Οικονομία...Tütün fiyatları arttı mı, azaldı mı?Brüksel’de Hitler PankartlarıGüncel HaberlerBatı Trakyalı tarihçi Harun Halil Müderris Hafız Salih Efendi'yi anlattıŞahinli Hafız Mürteza Efendi Hakka YürüdüŞahin köyündeki karantina bir hafta daha uzatıldıİngiltere Başbakanı Johnson yoğun bakıma alındıMilletvekili Zeybek, dağlık bölgenin itfaiye sorununu sordu
© MİLLET MEDYA 2020 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech