Cinar FM
Çınar FM Dinle
Ana sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıGiriş Yap
2016: Μια χρονιά παγκόσμιας αιμορραγίας04 Ocak 2017

Γράφει ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν στην Daily Sabah

Αν το έτος 2017 πρόκειται να είναιδιαφορετικό, πρέπει να ξεκινήσουμε με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – εκείνη την μία ποιότητα που μας συνδέει όλους, ανεξάρτητα από την πίστη, τον πολιτισμό ή την εθνικότητά μας

Το 2016 υπήρξε ένας οδυνηρός χρόνος για τον κόσμο. Παραλυμένος από την παγκόσμια τρομοκρατία, τους εμφυλίους πολέμους, την προσφυγική κρίση, τις σεχταριστικές συγκρούσεις, τις γεωπολιτικές επιδείξεις δύναμης, την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την παγκόσμια αιμορραγία, έχει δει την καταστροφή αθώων ζωών και την εγκατάλειψη των φτωχών και των καταπιεσμένων. Αν το έτος 2017 πρόκειται να είναι διαφορετικό, πρέπει να ξεκινήσουμε με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – εκείνη την μία ποιότητα που μας συνδέει όλους, ανεξάρτητα από την πίστη, τον πολιτισμό ή την εθνικότητά μας.

Το τρέχον διεθνές σύστημα ήταν αρκετό καιρό τώρα σε κατάσταση παράλυσης. Το σύστημα του ΟΗΕ δεν λειτουργεί. Αν και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θέλουν καν να το συζητήσουν. Κάποια σώματα του ΟΗΕ κάνουν κάποια καλά πράγματα αλλά πάντοτε περιορίζονται από την γραφειοκρατία του ΟΗΕ και συνεπώς υπολείπονται της ικανοποίησης των αναγκών στο πεδίο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, οι δύο πυλώνες των διατλαντικών συμμαχιών, έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την ουσιαστική κατάρρευση της διεθνούς τάξης μπροστά στον συριακό πόλεμο, το ιρακινό χάος, την προσφυγική κρίση, την ουκρανική σύρραξη, την παγκόσμια τρομοκρατία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον αυξανόμενο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και πληθώρα άλλων θεμάτων.

Η Ευρώπη του σήμερα στερείται ηγεσίας και οράματος. Ως μια ακήρυχτη αρχή, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν λαμβάνουν καμία αξιόλογη στρατηγική απόφαση χωρίς την υποστήριξη και την ηγεσία της Ουάσιγκτον. Δεδομένων των επιφυλακτικών και συχνά ασυνεπών πολιτικών της κυβέρνησης Ομπάμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, η κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θα δούμε όλοι μαζί πώς η διοίκηση Τραμπ θα χειριστεί αυτή την κατάσταση και τι επιπτώσεις θα έχει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας ισορροπίας δύναμης – έναν βασικό παράγοντα σταθερότητας που απουσιάζει από την παγκόσμια σκηνή.

Η έλλειψη οράματος και ηγεσίας είναι επίσης εμφανής στο πώς η ΕΕ προσεγγίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας Σέγκεν και την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό. Εθελοτυφλώντας στις απειλές ασφάλειας της ΡΚΚ, της Νταές και της Γκιουλενιστικής Τρομοκρατικής Ομάδας (FETÖ) εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας της χώρας, η ΕΕ είναι απασχολημένη κάνοντας κήρυγμα στην Τουρκία για τη δημοκρατία, ενώ αφήνει υποστηρικτές της τρομοκρατίας να δημιουργήσουν μια σημαντική παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης και αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με αδιαφορία και ψυχρότητα. Το 2017 αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα πάνε σε εκλογές εν μέσω αυξητικής τάσης ακροδεξιών, ρατσιστικών, αντι-μεταναναστευτικών και ισλαμοφοβικών ομάδων. Ο τρόπος με τον οποίον η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χειριστεί αυτά τα προβλήματα που σιγοβράζουν, θα διαμορφώσει το μέλλον πολλών πραγμάτων στην γηραιά ήπειρο καθώς και τη θέση της στον κόσμο.

H Τουρκία φεύγει από το 2016 με τις φριχτές αναμνήσεις της απόπειρας πραξικοπήματος της FETÖ στις 15 Ιουλίου και των αυξημένων τρομοκρατικών επιθέσεων της Νταές και της PKK. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και αυτοί μέσα στο ΝΑΤΟ απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να σταθούν γερά με την Τουρκία απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές απειλές. Φαίνεται ότι ξεχνούν πως η ασφάλεια της Τουρκίας είναι κομμάτι της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Όταν πρόκειται για παγκόσμια τρομοκρατία, δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην Ιστάνμπουλ, την Άνκαρα, την Βαγδάτη ή το Ισλαμαμπάντ με το Παρίσι, τη Νίκαια ή τις Βρυξέλλες. Εντούτοις η Τουρκία δεν έχει δει πλήρης υποστήριξη από τους Ευρωπαίους φίλους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της PKK. Οι πράκτορες της PKK κυκλοφορούν ελεύθερα σε ευρωπαϊκές πόλεις, μαζεύοντας χρήματα, προσλαμβάνοντας μέλη, διαδίδοντας προπαγάνδα, βγαίνοντας στον αέρα και έχοντας προσκληθεί ακόμα και σε εθνικά κοινοβούλια. Ενώ η PKK ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν την μεταχειρίζονται έτσι. Κάνουν τα στραβά μάτια σε ότι έχει κάνει η Τουρκία για τους Κούρδους πολίτες της την τελευταία δεκαετία. Αντ’ αυτού, χάφτουν τις ανόητες προπαγάνδες της PKK σαν να είναι τα αιτήματα του κουρδικού λαού. Αυτό είναι σαν να αντιμετωπίζεις την διαστρεβλωμένη ιδεολογία της KKK σαν να είναι τα νόμιμα αιτήματα του αμερικανικού λαού, ή τον ρατσισμό των νεοναζί σαν να είναι ένα φυσικό δικαίωμα του γερμανικού λαού.

Ακόμα και στην Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη που εκτελεί η Τουρκία εναντίον στόχων της Νταές στη Συρία, ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ απέτυχε να διαθέσει επαρκή υποστήριξη. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Ομπάμα εξακολουθεί την εσφαλμένη πολιτική να υποστηρίζει και να εξοπλίζει τον βραχίονα της PKK στη Συρία, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Τουρκία ήταν σε θέση να μεσολαβήσει και να διευκολύνει την απομάκρυνση 45.000 ανθρώπων από το ανατολικό Ιντλίμπ στο Χαλέπι, όπου φροντίζονται από τουρκικούς και διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Η πιο σημαντική και πολλά υποσχόμενη ίσως είδηση των τελευταίων ημερών του 2016 ήταν η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας και η οποία εφαρμόστηκε στις 30 Δεκεμβρίου σε όλη την συριακή επικράτεια. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνομιλίες της Αστανά όπου οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εξαετή πόλεμο της Συρίας. Η διαδικασία της Αστανά είναι σχεδιασμένη για να συμπληρώσει παρά να αντικαταστήσει τις συνομιλίες της Γενεύης υπό τον ΟΗΕ.

Κοιτάζοντας προς το 2017, βλέπουμε ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν άλυτες. Μια παγκόσμια αναδιάταξη της ισορροπίας ισχύος, είναι το κλειδί για τη μείωση των εντάσεων από την Ουκρανία και τη Συρία μέχρι την Ασία και τα Βαλκάνια. Τα ελαττώματα της τωρινής διεθνούς τάξης και οι θεσμοί που την εκπροσωπούν, πρέπει να διορθωθούν ώστε να αποτραπούν το περαιτέρω χάος και η αστάθεια. Μια χρονιά παγκόσμιας αιμορραγίας πρέπει να αντικατασταθεί από μια χρονιά συλλογικής θεραπείας, σοφίας και αλληλεγγύης. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για οποιονδήποτε που πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Diğer HaberlerGümülcineli alüminyum doğrama ustalarına eğitim verildi'Bir kişilik oruç tutup 3 kişilik yemeyin''Darbeci kaçaklara iltica hakkı tanınması düş kırıklığı olmuştur'Galatasaray'da 21. şampiyonluğun öyküsüÜnlü tarihçiden Türk futbolcuları hedef alan Almanya’ya sert tepki
© MİLLET MEDYA 2018 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech