Cinar FM
Çınar FM Dinle
Ana sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıGiriş Yap
Η τουριστική ανάπτυξη της Θράκης28 Temmuz 2017

Η Τράπεζα της Ελλάδας συνέλλεξε, μετά από σχετική έρευνα, στοιχεία για τον τομέα του τουρισμού σε όλη την χώρα για το 2016. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταλαμβάνει την 7η θέση σε σύνολο 13 Περιφερειών. Μπορεί να μην αγγίζει τις πρώτες θέσεις, ωστόσο δεν θα περιμέναμε ότι η παρουσία της θα ήταν τόσο σημαντική δεδομένου ότι δεν αποτελεί κλασικό τουριστικό προορισμό και παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα σε αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών.

Η φτώχεια αγγίζει μεγάλο μέρος της Περιφέρειας, κυρίως στην περιοχή της Θράκης και την κατατάσσει πρώτη σε λίστες οικονομικής ανέχειας και περιθωριοποίησης. Με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2016 η Ροδόπη καταλαμβάνει την τελευταία θέση με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα σε όλη την χώρα, πολύ χαμηλότερο του εθνικού μέσου όρου. Η Ξάνθη έρχεται στην 41η σειρά, σε σύνολο 53 περιφερειακών ενοτήτων. 

Για όλους αυτούς τους λόγους εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισροής χρημάτων, κάτι που θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή για μελλοντικούς πολιτικούς σχεδιασμούς. Το 2016 οι Τούρκοι επισκέπτες στην περιοχή άφησαν το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό που αγγίζει το 63,5% των εισπράξεων, με δεύτερους τους Βούλγαρους επισκέπτες που δαπάνησαν 54 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εικόνα αλλάζει στις διανυκτερεύσεις με τους περισσότερους τουρίστες σε αριθμό διανυκτερεύσεων να είναι Βούλγαροι στην εθνικότητα -1.386 εκατομμύρια-, δεύτεροι σε σειρά έρχονται οι Γερμανοί -1.063 εκατομμύρια- ακολουθούν οι Τούρκοι -919.000- και οι Ρουμάνοι -495.000.

Σε συνεντεύξεις ντόπιων ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων στον τοπικό τύπο διαβάζουμε ότι για τη φετινή χρονιά και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυξήθηκαν οι κρατήσεις από Ρουμανία, ενώ σε ίδιο επίπεδο κυμαίνονται οι κρατήσεις από Βουλγαρία και Τουρκία. 

Μία πρώτη πρόχειρη διαπίστωση θα μπορούσε να είναι ότι η παροχή κινήτρων διευκολύνει την προσέλκυση των τουριστών. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους Ρουμάνους τουρίστες αν πρωτίστως δεν είχε γίνει η αεροπορική σύνδεση της περιοχής με αεροδρόμια της Ρουμανίας.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους Βούλγαρους που έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους μετά την διάνοιξη συνοριακών σταθμών και κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, γεγονός που έκανε την πρόσβαση σε κοντινές παραλίες ακόμα και υπόθεση καθημερινής εξόρμησης.

Και φτάνουμε στην παλιότερη και σταθερή ομάδα που είναι οι Τούρκοι, παλιοί γνώριμοι της περιοχής. Μεγάλη μερίδα διατηρούν δεσμούς είτε με την περιοχή είτε με ανθρώπους λόγω συγγενειών. Γενικά η κοινότητα των Τούρκων Δυτικοθρακιωτών που διαμένουν μόνιμα στην Τουρκία επισκέπτονται τακτικά συγγενείς και φίλους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Είναι και Τούρκοι οι οποίοι βλέπουν την Περιφέρεια ως έναν προορισμό που μπορείς να φτάσεις οδικώς, γρήγορα, με ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχει το προνόμιο της γλώσσας καθώς η τουρκική μιλιέται στην περιοχή. Πολιτισμικά έχει μέρη να επισκεφτείς με μεγάλη σημασία, έχει μνημεία Οθωμανικής κληρονομιάς, έχει υπέροχες ταβέρνες σε χωριά όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να γευτεί εξαιρετικής ποιότητας φαγητά, παραδοσιακές κουζίνες και γλυκά. 

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι άνθρωποι της περιοχής φημίζονται για την φιλοξενία τους. Είναι σίγουρο ότι όποιος έρχεται φεύγει ευχαριστημένος από την περιοχή.

Κι εδώ κάπου δικαιώνεται ο αγώνας του πρώην Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την χορήγηση βίζας 72 ωρών με διαδικασίες εξπρές για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν την Περιφέρεια. Μία πρόταση η οποία δυστυχώς δεν προχώρησε σε πολιτικό επίπεδο και δεν είδαμε κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Μία πρόταση που στο επίκεντρο περιλαμβάνει το άνοιγμα σε μεγάλες γειτονικές αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η παροχή κινήτρων και η διευκόλυνση της μετακίνησης θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση μεγάλου αριθμού ανθρώπων και την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Τελευταία οι αιρετοί της Περιφέρειας έχουν συσπειρωθεί σε έναν κοινό αγώνα κατά της ανέγερσης διοδίων σε επιπλέον –πέραν των υπαρχόντων- σημείων της Εγνατίας οδού κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάτι που θα αποτελέσει επιβάρυνση τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και για τους τουρίστες. Επιπλέον, θα επιφορτίσει ένα επαρχιακό οδικό δίκτυο με τους όποιους κινδύνους. 

Οι αιρετοί της Περιφέρειας κατέβηκαν λοιπόν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στη μέση του δρόμου προκειμένου να εισακουστεί το αίτημά τους στην Κυβέρνηση. Κεντρικό σύνθημα των διαμαρτυριών είναι «Όχι στα διόδια, Ναι στην ανάπτυξη».

Διαβάζοντας το ψήφισμα, τις δηλώσεις και όλα τα σχετικά, από την επιχειρηματολογία λείπει ο τουριστικός παράγοντας που στο ξεκίνημα της θερινής σεζόν θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα και ίσως να ταρακουνήσει την πολιτική ηγεσία, διότι το οικονομικό κόστος είναι μετρήσιμο μέγεθος και σημαντικό.

Θα μπορούσαν βέβαια οι αιρετοί να κάνουν ένα κοινό μέτωπο αγώνα και για το θέμα της βίζας 72 ωρών ώστε να αποκτήσει το ενδιαφέρον τους πιο ουσιαστικό και στοχευμένο περιεχόμενο. 

Είχε όραμα ο πρώην Περιφερειάρχης όταν είδε ότι η Θράκη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης Τούρκων τουριστών και επιχειρηματιών. Η περιοχή έχει να επιδείξει και να προσελκύσει διαφορετικά είδη τουρισμού, όπως πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός.

Κι εδώ ο ρόλος της Μειονότητας είναι σημαντικός διότι ακόμα και η περιορισμένης έκτασης επιχειρηματικότητα που εκφράζεται μέσω εστιατορίων ή και καταλυμάτων σε χωριά του ορεινού όγκου της Ξάνθης προσελκύει και τον ντόπιο πληθυσμό για εξορμήσεις Σαββατοκύριακου. Αποτελεί πόλο έλξης επειδή χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Είναι μία περίπτωση όπου η ενίσχυση από την πλευρά του κράτους μέσω προγραμμάτων θα έβρισκε ουσιαστική έκφραση και αντίκρισμα. (Ν.Μ.) 


ΠΗΓΗ

 

Diğer HaberlerTütün zararları ile ilgili rapor bakanlığa gönderildiEyalet Başkanlığında "kurban kesimleri" konusu görüşüldüBatı Trakya'da müftü seçimi konusunda birbirini tutmayan açıklamalarTürkçe Yaz Okulu'nda gençler Türkçelerini geliştiriyorİki Yunan askerinin tutukluluğu devam edecek
© MİLLET MEDYA 2018 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech