LogoAna sayfaHaberlerSporBatı TrakyaYunanistanTürkiyeDünyaKöşe YazılarıMillet NewsGiriş Yap
Η ανάπτυξη της Θράκης και το έργο της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής08 Ocak 2021

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ορισμένα θέματα που απασχόλησαν την Μειονότητα την χρονιά που μας άφησε, θέματα που βρίσκονται ακόμα στην επικαιρότητα και ενδεχομένως θα καθορίσουν εξελίξεις στο εσωτερικό της κοινότητας και στο μέλλον.

Το πρώτο είναι η σύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης στα τέλη Ιουλίου. Η Επιτροπή, επιφορτισμένη με το έργο της σύνταξης μιας έκθεσης με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το εξάμηνο, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν με την πανδημία οι εργασίες καθυστέρησαν περίπου δύο μήνες.

Αυτό κατέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Χανίων ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε διαδικτυακή εκδήλωση της οργάνωσης AHEPA-HELLAS- Τμήμα HJ-20 «ΟΡΦΕΥΣ» Κομοτηνής με τίτλο «Η ανάπτυξη της Θράκης. Το έργο της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής». Καλεσμένος ήταν και ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου και της Νότιας Κύπρου και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου,  Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ήταν μία εκδήλωση που συγκέντρωσε περίπου 18.000 προβολές και είχε έντονο μειονοτικό ενδιαφέρον.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για την ανάπτυξη της περιοχής αναφέρθηκε σε ζητήματα επαγγελματικής επιμόρφωσης αλλά και γενικής παιδείας με αναφορά στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης στις οποίες είπε «πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα». Στο σημείο αυτό έκανε και την πρώτη αναφορά στη Μειονότητα λέγοντας χαρακτηριστικά  «Αυτό ισχύει και για το χριστιανικό στοιχείο, αυτό ισχύει και για το μειονοτικό στοιχείο. Διότι και το μειονοτικό στοιχείο χρειάζεται τεράστια προσοχή, έτσι ώστε η παιδεία την οποία θα λαμβάνει να είναι η παιδεία την οποία δικαιούται ένας σύγχρονος Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης».

Θα μπορούσε η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη να κρύβει ένα μήνυμα ότι η Επιτροπή θα αγγίξει τα εκπαιδευτικά θέματα της Μειονότητας; Η αναφορά στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης φέρνει στο μυαλό κάθε μειονοτικού το μεγάλο αγκάθι της ίδρυσης δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων, αλλά αυτό προς το παρόν φαντάζει όνειρο απατηλό διότι η πολιτεία δεν έδειξε μέχρι σήμερα την πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του συγκεκριμένου αιτήματος.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για οχτώ (8) αναπτυξιακούς άξονες που απασχολούν την υποεπιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος. Στον 8ο και τελευταίο άξονα ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στο μοντέλο μιας «ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα». Μίλησε για απόλυτη ελευθερία στην περιοχή και είπε χαρακτηριστικά «Όσες φορές είχαμε προβλήματα, είχαμε από τον τουρκικό εθνικισμό και όχι από τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό. Η θρησκευτική ελευθερία πάντα κατοχυρώνεται στην πράξη, αυτό έδινε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της δημοκρατικότητος σε όλους τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους και για αυτό θα δείτε ότι η συμμετοχή τους είναι απολύτως ελεύθερη και ισότιμη σε όλα τα επίπεδα δράσης της πολιτικής και της οικονομίας και παντού».

Πολλά θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς για τις δηλώσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της Μειονότητας, όπως αυτά διατυπώνονται κατά καιρούς από τους μειονοτικούς φορείς, σίγουρα δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα όσα ανέφερε ο θρακιώτης βουλευτής. Η δήλωσή του ότι όσες φορές δημιουργήθηκε πρόβλημα στην περιοχή, δημιουργήθηκε από τον τουρκικό εθνικισμό, αγγίζει μονόπλευρα και απλοϊκά ένα πρόβλημα ή μάλλον πολλά προβλήματα που ήταν πάντα πολύ πιο σύνθετα τόσο στην ανάλυση όσο και στην επίλυσή τους.

Και η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο μοντέλο μιας ανοιχτής πολυπολιτισμικής κοινωνίας όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που οδήγησαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη συγκρότηση της Επιτροπής. Επισήμανε ωστόσο ως προς αυτό ότι «χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις. Εγώ θα είμαι η τελευταία η οποία θα το κρίνω. π.χ. στον τομέα της παιδείας, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε, έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να ξέρουνε καλά ελληνικά, τα παιδιά της Μειονότητας εννοώ, να ξέρουνε καλά τη γλώσσα τους και να ξέρουνε και καλά αγγλικά, να είναι δηλαδή τρίγλωσσοι πολίτες του μέλλοντος έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο στην κοινωνία».

Ήταν μία διαδικτυακή εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την Θράκη, με αναπτυξιακά θέματα της περιοχής, αλλά και ζητήματα μειονοτικού ενδιαφέροντος. Αναφορικά με το έργο της Επιτροπής, η Πρόεδρος σημείωσε ότι θα ληφθούν υπόψιν και οι προτάσεις που κατέθεσαν φορείς και ιδιώτες στην ειδική πλατφόρμα που διαμορφώθηκε και παρέμεινε ανοιχτή για διάστημα δύο μηνών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε σε τοποθέτησή του μέσα στο Κοινοβούλιο ότι η Διακομματική Επιτροπή έλαβε επιστολή γραμμένη στην τουρκική γλώσσα, την οποία απέρριψε. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Γραμματέας της Επιτροπής, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι επεστράφη ως απαράδεκτη ζητώντας να γραφτεί στα ελληνικά και να αποσταλεί ξανά, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον αποστολέα της. Συμπλήρωσε ότι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Επιτροπής έφτασαν άλλες δύο επιστολές με αποστολείς ομάδες οι οποίες αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας.

Να θυμίσουμε ότι σχεδόν όλοι οι μειονοτικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην ειδική πλατφόρμα αγγίζοντας το σύνολο των μειονοτικών θεμάτων. Απομένει να δούμε ποια από αυτά θα αγγίξει η Επιτροπή και αν θα ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες ως απόρροια του πορίσματος. Θα κλείσουμε την σημερινή μας εκπομπή με τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη από την συγκεκριμένη διαδικτυακή εκδήλωση «Η Θράκη ενώνει, ενώνει και σοβαρεύει τον κόσμο επειδή τα πράγματα στην Θράκη δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουμε να τα εμφανίσουμε, αλλά αυτομάτως και τοπικές δυνάμεις με διαφορετική υπευθυνότητα και διαφορετική σοβαρότητα αντιμετωπίζουν το θέμα». Ευχόμαστε τα μηνύματα που θα προκύψουν από το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι μηνύματα ενότητας, σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης προβλημάτων της περιοχής.

ΠΗΓΗ
Diğer HaberlerSEÇEK Derneği: İeronimos’u şiddetle kınıyoruz, özür dilemelidirRodop vakalarda bugün Yunanistan üçüncüsüDünden beri tespit edilen vakalar açıklandıDendias Batı Trakya Türk toplumuna yönelik asimilasyon ve hak ihlallerini görmezden geldiAkdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 43 ölü
© MİLLET MEDYA 2021 (Tüm Hakları Saklıdır)Design: GOTech